Yönetmelik ve Yasa Taslağı Hazırlıkları
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) girişimi ile
- işık kirliliği hakkında toplumu bilgilendirmek,
- dış aydınlatma ve armatürler için, diğer ülkelerdekileri, International Dark Sky Association (IDA) ve International Lighting Commission (CIE) önerilerini de inceleyerek, standart geliştirmek,
- teknik şartnamelerin ve yönetmeliklerin gelişen teknolojiye uygun hale getirilmesini sağlamak
amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi, TEDAŞ, Türk Standartları Enstitüsü , Karayolları Genel Müdürlüğü ve TUG uzmanlarından oluşan bir “Işık Kirliliği Çalışma Grubu” oluşturuldu. 19 Ekim 1998 de yapılan ikinci toplantıda bu konuları incelemek üzere üç alt çalışma grubu oluşturuldu.
Çalışma Grubu, alt grupların raporlarını görüşmek üzere, 1999 yılında altı kez toplandı.TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Politikaları Dairesi’nin eşgüdümü ve sekreteryası ile, 2001 yılına kadar yapılan çalışmaların sonunda bir "Elektrik Dış Aydınlatma Yönetmeliği“ taslağı hazırlandı ve 2001 yılında Enerji Bakanlığına sunuldu. Zaman zaman yapılan hatırlatmalara karşın, uzun süre bu konuda bir gelişme olmayınca sorun zamanın TUG yönetimi tarafından TÜBİTAK başkanına Eylül 2004 de sözlü olarak iletildi ve 2005 yılı başında TÜBİTAK yönetimi ile yapılan bir toplantıda görüşüldü. Daha önce hazırlanan yönetmelik taslağını güncelleyip Işık Kirliliği Kanun Tasarısı Taslağı’na dönüştürmek ve Enerji bakanlığına sunmak üzere yeni bir komite oluşturuldu. Bu konuyu TÜBİTAK 2005 yılı programına ekledi. Ne yazık bundan da henüz bir sonuç çıkmadı.
Yeni TUG yönetimi bir tasarı taslağını 2009 yılı sonunda TÜBİTAK Başkanlığına yeniden sundu.
Tüm dünyada ışık kirliliğini önlemek için özel yasalar çıkaran ülkelerin sayısı giderek artmaktadır. Umarız bir gün bu ülkemizde de gerçekleşir!